Kundvagn 0 artiklar
0 kr

Kroppen sviker knoppen på äldre dar.

Skrivet av Justine & Juliette, 08 February 13:57, 0 kommentar(er)

Fråga: 

Hej! Jag är en kvinna i 60 årsåldern. Jag upplever att jag inte längre har samma lust. Lusten att ha lust finns i huvudet, men koppen vill inte haka på. Jag har testat L-Arginintillskott och vibratorer utan framgång. Finns det något mirakelpiller? 

- Kvinna, 65

Svar:

Att ha lust i tanken, huvudet eller hjärnan men kroppen som inte följer med kan ha rent medicinska orsaker. Vid exempelvis diabetes kan känsligheten i klitoris eller blodflödet i vaginan minska. Även medicinering mot högt blodtryck kan ge samma biverkningar. Det är då viktigt att ta upp det med behandlande läkare, det finns hjälp. En annan medicinsk förklaring kan vara att slemhinnorna i slidan kan vara lite skörare och torrare, detta kan behandlas med en lokalverkande östrogenkräm, Ovesterin. Detta kan även hända kvinnor efter en förlossning eller under amning. Ta upp det med din barnmorska, läkare eller gynekolog.

Det är också viktigt att fråga sig hur lusten fungerat tidigare, kan det vara så att lusten har varit sammankopplad med en annan person och nu känns lite märkligt att ha hand om sex på egenhand. Det är inte ovanligt alls att kroppen inte riktigt följer med när den är van vid att någon annans smekningar eller sexuella uttryck ska finnas med. En bra idé för att återskapa eller hitta lusten i en ny situation, oavsett om den handlar om en ny partner, en ny livssituation eller en förändring i kroppen är att lära känna sin kropp på nytt. Kanske får en ibland ge sin kropp lite tid att vänja sig vid förändringen och att börja vänja sig vid sina egna smekningar och vara uppmärksam på hur det känns. Kanske kan det vara så att en ny del av kroppen svarar bra mot de sexuella tankarna och fantasierna och att du hittar nya kroppsdelar som faktiskt förstärker lustkänslan. Ge inte upp, det finns lösningar och sluta inte experimentera och leka dig fram för att hitta vägen till just din kropp där den befinner sig just nu!

Stort lycka till och var inte rädd för att be din läkare eller gynekolog om hjälp. De är till för att hjälpa dig! 

Med vänlig hälsning, Linda & Marco

 

Eftersom frågan gäller dig som är 65 år har jag konsulterat en av de främsta experterna på äldre och sexualitet nämligen Elinor Hansson, socionom och auktoriserad sexualrådgivare (NACS). 

   - Linda & Marco

Justine & Juliette tipsar: Du är långt ifrån ensam om din upplevelse. Vi vill passa på att tipsa om en amerikansk skribent, Joan Price. Hon skriver och föreläser om sex och lust på äldre dar. Om du inte är bekväm med att läsa på engelska så har vi fått tillåtelse att översätta utvalda delar av hennes kolumn "10 tips för hett solo-sex, 60+" till svenska. Klicka här för att läsa översättningen.  

Klicka här för att komma till Joan Prices hemsida. Taggar: 60+, lust

Presentation

Sexvägledarna Linda och Marco svarar på frågor och funderingar om sex & relationer. Skicka in din fråga här! Det går självklart bra att vara anonym.

Här kan du läsa mer om Linda, Marco och frågespalten.

Senaste inlägg

  • Kroppen sviker knoppen på äldre dar.
    14 February 2013
    Fråga:  Hej! Jag är en kvinna i 60 årsåldern. Jag upplever att jag inte längre har samma lust. Lusten att ha lust finns i huvudet, men koppen vill in...

Följ oss på