Kundvagn 0 artiklar
0 kr

Sexleksaker & material 

Justine & Juliette är mycket noga med vilka leksaker vi säljer och något vi verkligen brinner för är giftfria sexleksaker.

Tyvärr är det fortfarande vanligt med ohälsosamma plastmjukgörare, så kallade ftalater i sexleksaker. De förkommer i ett flertal olika typer av mjukplast, huvudsakligen i PVC och kan orsaka allt från sveda i underlivet till hormonstörningar. Läs mer om ftalater och hur du undviker dem här. Av försiktighetsskäl har vi valt att utesluta alla produkter som kan misstänkas innehålla ftalater.

Som tur är finns det många andra kroppsvänliga, hållbara material som lämpar sig väl för intimt bruk. För att hjälpa dig att välja rätt material efter dina önskemål, och undvika de som är rent ut giftiga, så har vi knåpat ihop en guide med sådant som vi tycker är viktigt att känna till.

Guiden är formulerad främst med penetrativa leksaker som t ex dildos, vibratorer och pluggar i åtanke eftersom de är för dem vi upplever att flest har funderingar kring.

Några saker att tänka på

Fundera på om du vill att leksaken ska vara hård eller mjuk, ha en slät yta eller en med mer friktion och hur viktigt det är med livslängd och hygien i relation till pris.

Leksaker med en hård yta upplevs ofta som större än mjuka, förmedlar vibrationer mycket bra och passar väl för att stimulera eller lägga tryck på specifika punkter och områden.

Leksaker i mjuka material uppskattas av många. De är flexibla, formar sig efter kroppen och kan vara väldigt verklighetstrogna.

Som med allt så är det en smaksak. Och många gillar både hårda och mjuka material, vid olika tillfällen.

Silikon

Egenskaper: Leksaker av silikon kommer i alla möjliga olika mjukheter, från supermjukt till stenhårt. De kan vara helgjutna eller ha silikonöverdrag av olika tjocklek. Silikon har längre livslängd än många andra plaster, är enkelt att hålla rent och det är mycket ovanligt att vara allergisk eller känslig mot silikon. Silikon sprider vibrationer mycket bra och är enligt många ett av de absolut bästa materialen för sexleksaker.

Glidmedel: Undvik silikonbaserade glidmedel, de kan fästa vid och/eller skada ytan på din leksak.

Rengöring: Rengör med en mild tvål och vatten. Leksaker som är helgjutna i silikon kan även köras i diskmaskinen och/eller kokas. Om det finns skarvar eller kanter mellan olika material så rekommenderar vi också att komplettera med en antibakteriell, alkoholfri leksaksrengöring.

Naturgummi/latex

Egenskaper: Ett mycket vanligt mjukt material slät, ibland blank yta. Kvaliteten varierar mellan olika fabrikat. Det är ganska vanligt att vara allergisk eller överkänslig mot naturgummi/latex.

Glidmedel: Undvik oljebaserade glidmedel då de bryter ner materialet. Silikonbaserade glid är däremot bra och ökar livslängden för din gummileksak.

Rengöring: Naturgummi är ett poröst material som kan vara svårt att rengöra helt. Tvätta med tvål och vatten och komplettera gärna med en antibakteriell rengöringsspray- Det kan också vara en god idé att använda leksaken tillsammans med en kondom för att öka livslängden.

Mjuka plaster och syntetiska gummin

(t ex TPE/TPR (thermoplastic elastomer/thermoplatic rubber och elastomer.)

Vi har valt att samla dessa material under samma rubrik då de finns massor av olika varianter för vilka egenskaperna kan variera lika mycket inom grupper av samma material som mellan olika, medan skötselråden är likande för alla.

Egenskaper: Dessa material finns i alla möjliga varianter och kvalitetsnivåer. Mjuka, hårda och mittemellan. Sådana med lång livslängd och sådana med kort. Det kan vara plast som PVC, syntetiskt gummi eller blandningar av olika material. Leksaker av elastomer och TPE/TRP kan vara helt ok i sexleksaker, om de är av god kvalitet. Kolla upp tillverkaren och försök avgöra, eller fråga försäljningsstället. Syntetiskt gummi kan i vissa fall vara ok även för den med gummi-/latexallergi.

Glidmede: Dessa material fungerar som regel med alla typer av glidmedel.

Rengöring: Dessa material är porösa och kan vara svåra att rengöra helt. Tvätta med tvål och vatten och komplettera gärna med en antibakteriell rengöringsspray- Det kan också vara en god idé att använda leksaken tillsammans med en kondom för att öka livslängden. Vissa plaster har antibakteriella egenskaper som gör dem enklare att hålla rena.

Hårdplast

(t ex ABS, acrylonitrile butadiene styrene)
Egenskaper:
Hårdplast kommer i alla möjliga varianter och kvalitetsnivåer. Det sprider vibrationer bra.

Glidmedel: Hårdplast funkar tillsammans med alla typer av glidmedel.

Rengöring: Rengör med en mild tvål och vatten och/eller en antibakteriell leksaksrengöring. Det finns plaster med särskilda antibakteriella egenskaper som är extra enkla att hålla rena.

Metall

Egenskaper: Metall är mycket hårt och ofta tungt. Det ger en speciell känsla och är användbart när en vill använda mycket tryck och kraft (t ex mot g-punktsområdet). Det är också lämpligt för lekar med värme och kyla. Kyl metallen i kallt vatten eller i kylskåpet, värm det i varmt vatten. Metall har väldigt lång livslängd.

Glidmedel: Metall funkar tillsammans med alla typer av glidmedel.

Rengöring: Rengör med en mild tvål och vatten och/eller antibakteriell leksaksrengöring (gärna alkoholfri). Metall kan vanligtvis köras i diskmaskinen och/eller kokas.

 

Glas

Egenskaper: Glas ger en speciell känsla med sin mellantunga vikt och släta yta. Det passar dessutom bra för lekar med värme och kyla, med lite mildare effekt än metall. Glas har väldigt lång livslängd, så länge du inte tappar det i backen! (Sexleksaker av glas är ofta gjorda i extra hållbart glas, men om du tappat den mot något hårt eller ser en spricka i din leksak så är det dags att lägga den på hyllan.)

Glidmedel: Glas funkar tillsammans med alla typer av glidmedel.

Rengöring: Rengör med en mild tvål och vatten och/eller antibakteriell leksaksrengöring (gärna alkoholfri). Glas kan köras i diskmaskinen och/eller kokas.

Sten

Egenskaper: Stenleksaker är tunga, hårda och har ofta mer friktion än t ex glas och metall. Dessutom kan sten hålla värme eller kyla i timtal och är alltså något alldeles extra för den som gillar det!

Glidmedel: Sten funkar tillsammans med alla typer av glidmedel.

Rengöring: Rengör med en mild tvål och vatten och/eller antibakteriell leksaksrengöring (gärna alkoholfri). Sten kan köras i diskmaskinen och/eller kokas. 

Varför J&J?

J&J vill sälja rätt produkt till just dig, utifrån dina behov. - Vi samlar på nöjda kunder!


Kan vi bli bättre på något sätt? Berätta för oss vad du tycker.


Köpguider

Vi hjälper dig att hitta rätt leksak:

- Att välja vibrator

- Att välja bakleksak

- Att välja glidmedel