Kundvagn 0 artiklar
0 kr

Ftalater i sexleksaker

Något som vi på Justine & Juliette verkligen brinner för är giftfria sexleksaker. Tyvärr är det fortfarande vanligt med ohälsosamma plastmjukgörare, så kallade ftalater i sexleksaker. De förkommer i ett flertal olika typer av mjukplast, huvudsakligen i PVC och kan orsaka allt från sveda i underlivet till hormonstörningar.

"Själv trodde jag mig en gång i tiden vara allergisk mot gummi, men då reaktionen bara kom i samband med en viss leksak, och inte återkommit sen jag började bli mer nogräknad så verkar det snarare varit materialet det var fel på, och inte mig. Ofta blir material av dålig kvalitet dessutom sämre med tiden, så eventuella problem kan märkas mer när en leksak har några år på nacken." /Emma J&J.

Ftalater kan vara hormonstörande och skada reproduktionsförmågan.* Det finns många olika typer och det förekommer fortfarande osäkerhet gällande på vilka fler sätt eller exakt hur skadliga ftalater kan vara. Av försiktighetsskäl har vi på Justine & Juliette valt att utesluta alla material som innehåller ftalater ur vårt sortiment.

*Källa: Kemikalieinspektionen

Tyvärr har vi märkt att produkter som marknadsförs som ftalatfria ibland inte är det. Avvikelser har visat sig i prover gjorda av Miljöförvaltningen. Producenterna har helt enkelt märkt att det säljer bättre med ”ftalatfritt” på kartongen och trycker det utan tanke på sitt ansvar för människors hälsa. Därför är vi extra noga med vilka producenter vi samarbetar mer, i vilka länder produktionen av leksakerna sker och så klart vilka material de är gjorda av. Vi går efter försiktighetsprincipen och om vi känner oss osäkra på en produkt så skickar vi den på testning innan vi tar in den.

Två råd för att undvika sexleksaker med ftalater:

1) Se att leksaken har en tydlig innehållsförteckning och/eller en tydlig avsändare. Seriösa företag är stolta över sina produkter, intresserade av kundernas feedback och därför enkla att nå.

2) Var försiktig med ”jelly”, vinyl och andra PVC-material. Det är ofta de som skapar problem.

Varför J&J?

J&J vill sälja rätt produkt till just dig, utifrån dina behov. - Vi samlar på nöjda kunder!


Kan vi bli bättre på något sätt? Berätta för oss vad du tycker.


Köpguider

Vi hjälper dig att hitta rätt leksak:

- Att välja vibrator

- Att välja bakleksak

- Att välja glidmedel