Kundvagn 0 artiklar
0 kr

Sex och osynk?

Skrivet av Justine & Juliette, 07 March 20:04, 0 kommentar(er)

Fråga: När "tiden" och orken inte räcker till eller man vill vid helt olika tillfällen, hur kan man göra för att upprätthålla vardagssexet?

Svar: Detta är nog bland de mest förekommande frågor som personer som lever i en vardag med varandra kan ha. Hur får vi ihop allt, och hur får vi tid för varandra och hur får vi in sex i vardagen?

I perioder i livet kan det vara lättare att hitta till sexuell lust och vissa perioder kan det vara svårare. Hinner du med att njuta av lusten till dig själv? Ibland kan självsex vara ett sätt att bejaka lusten du känner när du och din partner inte är synkade. 

Kan du se hur det ser ut i era liv de gånger det är lättare att få tid för ”vardagssexet”? Finns det tillfällen då det faktiskt synkar med era lustar? Går det att skapa fler sådana tillfällen ihop? Ibland kan samtal om vilken sex man längtar efter väcka lusten. Våga prata om saknaden och längtan av sex och kanske även om vad ni drömmer om. Det kan trigga er att skapa fler möjligheter till vardagssex. 

Det kan vara svårt att få igång sexlust när livslusten i allmänhet känns dränerad, vilket förändringar i livet faktiskt kan medföra. Hur ser det ut i övriga livet, vilka områden finns det där du känner lustkänslor och vad väcker din livslust? Vad inspirerar dig till lust? Ju fler ingångar till lusten vi kan hitta desto lättare brukar det vara att komma åt den. Och kan du hitta dina ingångar och din partner hittar sina är det lättare att hjälpas åt för att väcka dem tillsammans och kunna njuta.

Taggar:

Sexuella olikheter, vad göra?

Skrivet av Justine & Juliette, 28 February 23:41, 0 kommentar(er)

Fråga:

Om man har olika preferenser när det gäller lekar, bör man då avstå från dessa eller försöka ställa upp för varandra?

Svar:

Frågan i sig innehåller en tveksamhet. Formuleringen "att ställa upp" visar att det finns en motvillighet som signalerar att detta inte är något som känns självklart eller lustfyllt.

Finns det istället möjligheter att hitta på lekar tillsammans som kanske är nya och lustfyllda för alla inblandade? Och vet du själv vad du gillar och tänder på och var dina gränser går för vad du vill prova eller inte prova? Och hur vet du att leken passar eller inte passar dig, blir du skrämd, äcklad eller kanske lite nyfiken på den? Våga utforska dina tankar och de känslor som tanken på leken väcker.

Det kan vara en bra idé att faktiskt prata om olikheterna i preferenserna och att ta reda på hur viktiga just de lekarna är för den andra, är det en så pass viktig del för den andra att få leka just exakt de lekarna som inte du vill? Eller är det en sexuell fantasi hos partnern som skulle kunna innebära en extra dimension av sexualiteten för just den personen. Detta kräver tillit och trygghet med varandra och det kan vara en bra idé att fundera över hur ni gör för att lösa andra problem i relationen som inte är kopplade till sexuella problem? Är någon av de sätten användbara även i sexuella olikheter?

Att ställa upp för någon på något som egentligen inte känns bekvämt eller bra kan vara en svår väg att ge sig in på. Det skapar lätt skuldkänslor hos den som ”kräver” något av sin partner som den inte vill ge men det kan även skapas en slags känsla av att vilja ha något tillbaka hos den som gjort något som hen inte vill eller finner lustfyllt. Jag har minsann ställt upp för dig så nu får du ställa upp för mig. 

Hoppas svaret gett dig mer att tänka på men framför allt att prata om med din partner och att ni kommer hitta fram till ett lustfyllt och njutbart sex för er båda!

Med vänliga hälsningar

Linda & Marco

Taggar:

Kroppen sviker knoppen på äldre dar.

Skrivet av Justine & Juliette, 08 February 13:57, 0 kommentar(er)

Fråga: 

Hej! Jag är en kvinna i 60 årsåldern. Jag upplever att jag inte längre har samma lust. Lusten att ha lust finns i huvudet, men koppen vill inte haka på. Jag har testat L-Arginintillskott och vibratorer utan framgång. Finns det något mirakelpiller? 

- Kvinna, 65

Svar:

Att ha lust i tanken, huvudet eller hjärnan men kroppen som inte följer med kan ha rent medicinska orsaker. Vid exempelvis diabetes kan känsligheten i klitoris eller blodflödet i vaginan minska. Även medicinering mot högt blodtryck kan ge samma biverkningar. Det är då viktigt att ta upp det med behandlande läkare, det finns hjälp. En annan medicinsk förklaring kan vara att slemhinnorna i slidan kan vara lite skörare och torrare, detta kan behandlas med en lokalverkande östrogenkräm, Ovesterin. Detta kan även hända kvinnor efter en förlossning eller under amning. Ta upp det med din barnmorska, läkare eller gynekolog.

Det är också viktigt att fråga sig hur lusten fungerat tidigare, kan det vara så att lusten har varit sammankopplad med en annan person och nu känns lite märkligt att ha hand om sex på egenhand. Det är inte ovanligt alls att kroppen inte riktigt följer med när den är van vid att någon annans smekningar eller sexuella uttryck ska finnas med. En bra idé för att återskapa eller hitta lusten i en ny situation, oavsett om den handlar om en ny partner, en ny livssituation eller en förändring i kroppen är att lära känna sin kropp på nytt. Kanske får en ibland ge sin kropp lite tid att vänja sig vid förändringen och att börja vänja sig vid sina egna smekningar och vara uppmärksam på hur det känns. Kanske kan det vara så att en ny del av kroppen svarar bra mot de sexuella tankarna och fantasierna och att du hittar nya kroppsdelar som faktiskt förstärker lustkänslan. Ge inte upp, det finns lösningar och sluta inte experimentera och leka dig fram för att hitta vägen till just din kropp där den befinner sig just nu!

Stort lycka till och var inte rädd för att be din läkare eller gynekolog om hjälp. De är till för att hjälpa dig! 

Med vänlig hälsning, Linda & Marco

 

Eftersom frågan gäller dig som är 65 år har jag konsulterat en av de främsta experterna på äldre och sexualitet nämligen Elinor Hansson, socionom och auktoriserad sexualrådgivare (NACS). 

   - Linda & Marco

Justine & Juliette tipsar: Du är långt ifrån ensam om din upplevelse. Vi vill passa på att tipsa om en amerikansk skribent, Joan Price. Hon skriver och föreläser om sex och lust på äldre dar. Om du inte är bekväm med att läsa på engelska så har vi fått tillåtelse att översätta utvalda delar av hennes kolumn "10 tips för hett solo-sex, 60+" till svenska. Klicka här för att läsa översättningen.  

Klicka här för att komma till Joan Prices hemsida. Taggar: 60+, lust

Fråga Linda & Marco!

Skrivet av Justine & Juliette, 16 January 18:01, 2 kommentar(er)

Här öppnar nu vår eminenta frågespalt! 

Sexvägledarna vet att det är svårt att be om hjälp. Steget kan ibland vara svårt att ta och ta lång tid. Vad ska jag fråga efter och vart ska jag vända mig? Särskilt svårt blir det när hjälpen vi behöver handlar om våra sexuella vanor, preferenser och relationer. Sexvägledarna är väl medvetna om det. Därför finns vi. Och därför finns vi just här!

Sexvägledarna Linda och Marco, som under 2012 hållit föreläsningsserien "Sex gånger sex" här på Justine & Juliette svarar på frågor om sex och relationer. Här kommer råden att hålla lika hög kvalitet som leksakerna i våra hyllor.

Taggar:

Presentation

Sexvägledarna Linda och Marco svarar på frågor och funderingar om sex & relationer. Skicka in din fråga här! Det går självklart bra att vara anonym.

Här kan du läsa mer om Linda, Marco och frågespalten.

Senaste inlägg

 • Sex och osynk?
  07 March 2013
  Fråga: När "tiden" och orken inte räcker till eller man vill vid helt olika tillfällen, hur kan man göra för att upprätthålla vardagssexet? Svar: Dett...
 • Sexuella olikheter, vad göra?
  28 February 2013
  Fråga: Om man har olika preferenser när det gäller lekar, bör man då avstå från dessa eller försöka stä...
 • Kroppen sviker knoppen på äldre dar.
  14 February 2013
  Fråga:  Hej! Jag är en kvinna i 60 årsåldern. Jag upplever att jag inte längre har samma lust. Lusten att ha lust finns i huvudet, men koppen vill in...

Följ oss på